培南独中 Poi Lam High School

国文学会 Persatuan Bahasa Malaysia

Persatuan Bahasa Malaysia merupakanpersatuan yang bergerak aktif menjalankan pelbagai aktiviti, persatuan ini juga mempunyai beberapa orang guru pembimbing.Persatuan ini telah menjalankan pelbagai aktiviti. Antara aktiviti yang dijalankan ialah:

 1. Sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan
 2. Jamuan ringan
 3. Membuat kad
 4. Anyaman
 5. Kolaj
 6. Kraf tangan
 7. Pertandingan sempena bulan bahasa
  • Bersajak
  • Berpantun
  • Syarahan
  • Forum
 8. Ringkasan/ulasan Filem

            Tujuan aktiviti-aktivit ini dijalankan adalah untuk mendedahkan pelajar-pelajar dengan kebudayaan dan permainan masyarakat melayu.Tujuan lain adalah untuk mengeratkan hubungan antara guru dengan murid-murid. Aktiviti-aktiviti ini dijalankan pada setiap hari Sabtu dalam waktu ECA.

Selain aktiviti-aktiviti persatuan, persatuan ini juga telah menjalankan pertandingan pada peringkat sekolah seperti deklamasi puisi, syarahan, mengarang dan bercerita. Tujuan utama pertandingan ini diadakan adalah untuk mencari wakil-wakil negeri mahupun kebangsaan.Perkara ini dapat dibuktikan dengan beberapa kemenangan yang telah diperoleh dalam pertandingan pada peringkat kebangsaan seperti tempat kedua dalam pertandingan puisi, tempat ketiga dalam acarakoirdan tempat pertama untuk syarahan.

Persatuan ini sangat berharap agar para pelajar menyertai dan mengambil bahagian dalam mana-mana pertandingan yang dianjurkan bagi memupuk minat terhadap bahasa kebangsaan negara kita.

 

RANCANGAN TAHUNAN PERSATUAN BAHASA MELAYU.

Aktiviti-aktiviti yang dirancangan adalah seperti berikut:

1.Jamuan awal tahun dan akhir tahun.

 • Meraih kanahli baru dan sebagai tanda penghargaan kepada ahli lama.

2.Program BBK

3.PermainanTradisional

4.Permainan Bahasa

5.Bersajak

6.Berpantun

7.Syarahan

8.Forum

9.Ringkasan filem

*nombor 5 hingga 9 menggunakan bantuan audio dan video.

 

2025年-入学试开放报名 2025 Entrance Test open for registration

X
Scroll to Top