李慈恩:喜欢拍纪录片,“感受生命互相碰撞”

在2022年“新北市学生影象新星奖”中,培南独中校友李慈恩凭借其首部纪录短片《跳飞机》荣获最佳纪录片奖项。这部取材于李慈恩自身经历和观察的影片,以80年代马来西亚霹雳州锡矿业没落为背景,讲述了当地青年为寻求生计而离乡背井、踏上非法打工之路的故事。

李慈恩的成就不仅让她在台湾深受瞩目,更得到了星洲日报的关注,从而获得这次受访机会,在2024年的5月5日的全国版以整版方式刊出专访。

李慈恩指出,她在加入培南独中学生记者团后,首次拿起了摄影机,并由此开启用镜头记录和观察世界的道路。她希望通过自己的作品,记录下那些被时代洪流裹挟着的个体故事,连接每个人的生命。

李慈恩的获奖,不仅是对她个人才华的肯定,也是对培南独中教育成果的认可。培南独中素来高度重视学生综合素质培养,鼓励学生积极参与课外活动,在实践中探索自我、增长才干。李慈恩的故事,正是培南学子勇于追梦、不断突破自我的缩影。

全文阅读:
===================

At the “2022 New Taipei City Student Image Rising Star Awards,” Poi Lam High School alumna Lee Chie-yen won the Best Documentary Award for her debut short documentary, “Swimming in the Mine Pit Lake.” Inspired by her own experiences and observations, the film is set against the backdrop of the decline of the tin mining industry in Perak, Malaysia in the 1980s, and tells the story of young people from the region who leave their homes in search of a livelihood and embark on a path of illegal work.